Registruj se zdarma pro adresář kontaktů Přihlásit přes mojeID
10 nejoblíbenějších českých polévek  

10 nejoblíbenějších českých polévek

17.2.2013 | 09:09
Facebook Twitter Google

Milujete polévky a zajímavá vás, které jsou ty nej? Potom se s námi pojďte podívat na TOP 10 polévek, které se vaří v českých kuchyních.

10 nejoblíbenějších polévek vzešlo z ankety portálu o vaření TradičníRecepty.cz (více ZDE), kterou během podzim proběhla na facebooku. Jaké polévky jsou ty nej.

1) Zelňačka

Zelí překrájíme na menší kousky, oloupané brambory na kostičky, cibuli najemno. Cibuli osmahneme na sádle, zalijeme vodou, přidáme zelí i s nálevem, brambory, případně na plátky nakrájenou klobásu, koření a společně vaříme doměkka. Zakysanou smetanu smícháme s moukou a vlijeme do polévky. Povaříme, dochutíme. S krajícem chleba může polévka nahradit celou večeři.

2) Česnečka

Připravíme si 1,5 l vody. Oloupaný česnek utřený se solí rozmícháme ve vodě, přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, majoránku a část sádla. Když jsou brambory měkké, zavaříme rozšlehaná vejce. Dochutíme solí, polévkovým kořením a špetkou pepře. Do jednotlivých porcí přikládáme na kostičky osmažený chleba.

3) Bramboračka

Brambory oloupeme, zeleninu očistíme a obojí pokrájíme na drobné úhledné kousky. Houby namočíme do studené vody, alespoň na 30 minut před vařením. Zeleninu lehce osmažíme na sádle a přidáme brambory a vymačkané houby (pokrájené na kousky) , zalijeme vodou (1,5l) a dáme vařit. Jakmile jsou ingredience měkké podle chuti přisolíme a okořeníme. Jíšku rozmícháme v trošce vody vlijeme do polévky a necháme ještě chvíli povařit, přidáme majoránku.

4) Gulášová

Nakrájenou cibuli s jemně nasekaným česnekem osmahneme ve WOKu na oleji do růžova. Přidáme na kostičky nakrájené maso a spařená, oloupaná a nakrájená rajčata. Mírně osolíme, opepříme, přilijeme vodu a vaříme do měkka.K měkkému masu přidáme na drobno oloupané a nakrájené brambory, poprášíme moukou, posypeme kmínem a vaříme, dokud brambory nezměknou. Zcela nakonec přimícháme mletou papriku (vařením by zhořkla) a přisypeme sekanou zelenou petrželku.

5) Kuřecí

Kuřecí prsíčka rozemeleme a smícháme s bílky. Vývar uvedeme do varu. Oheň snížíme a postupně vmícháme jen jedním směrem do vařící vody směs z kuřete a bílků. Uvedeme opět do varu. Nyní vmícháme kukuřici, hrášek, přisolíme a krátce ještě necháme na sníženém plameni bublat. Na talíři posypeme drobně nasekanou šalotkou a nakrájenou šunkou.

6) Dršťková

Ze 30 g másla a 40g hladké mouky připravíme jíšku, přidáme mletou sladkou papriku, promícháme a povaříme. Přidáme vařené dršťky a 100 g na nudličky nakrájené, očištěné kořenové zeleniny, osolíme a vše povaříme doměkka. Ochutíme třeným česnekem, pepřem, majoránkou, mletým zázvorem a nasekanou zelenou petrželkou.

7) Rajská

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli, až zesklovatí. Vsypeme mouku a mícháním vytvoříme jíšku. Vše zalijeme vodou, přidáme masox, zamícháme a necháme vařit asi 20 minut. Přidáme rajský protlak, smetanu, osolíme, opepříme a necháme projít varem. Do polévky zavaříme těstoviny nebo rýži (můžou být i předem uvařené). Přimícháme oregano a jiné koření dle chuti. Pro zjemnění chuti můžeme přidat i lžičku cukru. Talíř rajské polévky nejlépe ozdobíme lžičkou smetany nebo posypeme nasekanou petrželkou.

8) Houbová

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, houby nakrájíme na plátky (sušené předem spaříme a překrájíme), obojí vsypeme do vody a dáme vařit. Přidáme petržel a koření, osolíme, opepříme. Na sádle osmahneme drobně nakrájenou cibuli a mouku, jíšku zalijeme, provaříme a přidáme do polévky. Okyselíme podle chuti, přidáme petrželku a pažitku.

9) Brokolicová

Na rozpálený olej dáme na kostičky nakrájenou cibulku a anglickou slaninu, orestujeme a přidáme pokrájenou brokolici. Zalijeme vodou, přidáme masox a vaříme do měkka. Po uvaření vezmeme štouchadlo na brambory a brokolici rozštoucháme. Zahustíme zášplechtou z mouky a vody. Povaříme. Nakonec přidáme rozkvedlaná vejce se smetanou. Zamícháme, případně dochutíme solí a vypneme. Podáváme s opečenou houskou na kostičky nakrájenou a posypeme sýrem.

10) Pórková

Vrchní povadlé části pórku odkrojíme. Potom pórek omyjeme, důkladně očistíme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej a máslo, poprášíme moukou a lehce ji zapražíme. Zalijeme studenou vodou a spolu s masoxem přivedeme k varu. Do vroucí polévky přidáme nakrájený pórek a vaříme cca 15 minut, dokud nezměkne. Potom hrnec dáme z plotny a vyklepneme do ní vejce, které ihned rozmícháme. Nakonec přidáme najemno nakrájenou petrželku a osolíme a opepříme. Pórková polévka může být doplněna na kostičky nakrájenou osmahnutou houskou.

Dobrou chuť vám přejí TradičníRecepty.cz.


Další články



Poslat SMS