Registruj se zdarma pro adresář kontaktů Přihlásit přes mojeID
Cukr – sladký (ne)přítel  

Cukr – sladký (ne)přítel

15.11.2012 | 11:16
Facebook Twitter Google

Cukr je neodmyslitelnou součástí našeho každodenního života. Ovšem stejně tak se dnes a denně setkáváme s názory, jak je škodlivost cukru velká a závislost na potravinách s přidanou hodnotou cukrů škodlivá.

Někteří američtí vědci jej dokonce na stupnici škodlivosti přirovnávají k tabáku a alkoholu. Avšak naše tělo jej potřebuje, protože právě z cukrů získává tělo největší množství energie nutné pro správné fungovaní organismu.

Nahradit náhražky

Cukr, tedy rozumějme tím bílý prášek vyrobený z cukrové třtiny, který se používá na slazení a je dostupný ve všech obchodech, lze jednoduše nahradit. Někdo používá med, jiný zase ovocné sirupy a v extrémních případech je možnost sáhnout po uměle vytvořených sladidlech. Proti každé ze jmenovaných náhražek cukru, však lze vznést námitky. Jak tedy omezit nežádoucí účinky slazení?

Bylinky vše vyřeší

Možná jste neslyšeli o zázračné bylince s názvem Stévie sladká, ale rozhodně byste ji měli vyzkoušet. Je to vcelku nenápadná bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina z čeledi hvězdicovitých. Hlavní význam Stévie tkví v mnohých léčivých účincích, ale především je výrazně sladká. Jedná se tedy o dokonalou náhražku cukru, která je téměř nekalorická.

Bojujte s cukrovkou a jinými neduhy

Množství lidí trpících cukrovkou se rok od roku zvyšuje a boj s ní není rozhodně jednoduchý. Stévie sladká je však pozoruhodná tím, že tento zdravotní problém dokáže zmírňovat, zvyšuje totiž produkci inzulínu v těle. Další neméně závažnou ani neméně rozšířenou civilizační chorobou je vysoký tlak. Také s tímto problémem si stévie dokáže hravě poradit.

Na okně v truhlíku

Stevie sladká je úžasná bylinka, kterou si dokážeme každý sám pěstovat, dokonce také v panelákovém bytě na sídlišti. Není nijak náročná na výsadbu, stačí ji postavit na parapet orientovaný na jižní stranu a bude vám růst před očima. Ve svých listech obsahuje složky steviocid a rebaudiosid, které samotné jsou 250 – 300 krát sladší než sacharóza. Nebojte se tedy experimentovat. Nezáleží na tom, jestli bojujete s nadváhou, nebo máte cukrovku, nebo třeba chcete jen žít zdravěji, zkuste Stévii sladkou a budete příjemně překvapeni.

Dobré jídlo je základ úspěšného dne a zdrojem dobré nálady. Inspiraci se spoustou námětů a užitečných rad pro zábavné vaření hledejte na TradičníRecepty.cz.


Další články



Poslat SMS