Registruj se zdarma pro adresář kontaktů Přihlásit přes mojeID
Inspirace na štědrovečerní menu: opičí ocas a vařená chobotnice  

Inspirace na štědrovečerní menu: opičí ocas a vařená chobotnice

23.12.2012 | 10:30
Facebook Twitter Google

Již zítra je tu Štědrý den a s ním rovněž chvíle strávené v rodinném kruhu a ve společnosti dobrého jídla a pití. Vyzkoušejte letos něco netradičního - máme pro vás zajímavé tipy!

Netradičním vánočním pokrmem nemusí být pouze smažený vepřový řízek, vinná klobása nebo staročeské a regionální recepty, inspirace přichází ze všech koutů světa. „Lidé rádi zkouší nové věci a podoba vánočního menu se za posledních několik let výrazně změnila, “ říká Jiří Poláček z portálu o vaření TradičníRecepty.cz.

Kapr tak často bývá nahrazován jinými druhy ryb jako jsou losos, štika, pangasius nebo tolstolobik. Někdy dokonce i jinými druhy mas. Mnoho českých rodin dnes po vzoru anglosaských zemí na Vánoce servíruje také pečeného krocana.

„V Japonsku je v současnosti největším hitem kuřecí menu z KFC, Portugalci si zase rádi pochutnají na vařené chobotnici. Tyto trendy k nám ale asi jen tak nedorazí,“ vysvětluje Poláček.

V okolních zemích se servírují podobné pokrmy, jako v českých domácnostech. Německá rodina si na Štědrý den nejčastěji pochutnává na pečené huse s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. V sousedním Polsku zase tradičního kapra doplňují boršč nebo houbová polévka, pirohy a kompot ze sušeného ovoce.

Ve světě naopak najdeme daleko zajímavější recepty. „V Chile na Vánoce konzumují nápoj s názvem Cola de mono, což v překladu znamená opičí ocas. Mexičané oproti tomu milují ruský bramborový salát a Argentinci se neobejdou bez steaku. V Bulharsku pak servírují hned 12 chodů reprezentujících 12 měsíců. Ani jedno z jídel však neobsahuje maso, “ dodává Poláček.

Recepty na vánoční menu z celého světa naleznete na webové stránce TradičníRecepty.cz.


Další články



Poslat SMS