Registruj se zdarma pro adresář kontaktů Přihlásit přes mojeID
Ochutnejte tradiční evropské vánoční pokrmy  

Ochutnejte tradiční evropské vánoční pokrmy

3.12.2012 | 11:00
Facebook Twitter Google

Blíží se nejkrásnější svátky roku, které milují nejen děti, ale i většina dospělých – Vánoce.

Pro Vánoce je typické jak nakupování dárků, zdobení stromečku či zpívání koled, tak i pečení cukroví a shánění kapra. V tomto období jdou všechny diety a zásady zdravé výživy stranou a my se vrháme do „žracích orgií“.

Češi si neumějí představit Vánoce bez kapra a bramborového salátu

Nejrůznější druhy cukroví, čokoládové bonbóny na stromečku, bramborový salát, kapr a mnoho dalších dobrot nás nutí k dobrovolnému přejídání. My si však neumíme představit, že bychom se toho všeho vzdali.

Vždyť co může být lepšího na vánočním stole než dozlatova osmažený kapr s lahodným bramborovým salátem? I když se každý rok trápíme s kostmi, i přesto ho podává na Štědrý večer většina domácností. S kaprem byste však neuspěli ve většině zemí, podávání sladkovodních ryb je tam ojedinělé. Co se tedy servíruje na vánoční stůl v Evropě?

V Evropě je vánoční pokrm ve znamení různě upravených ryb!

Jak už jsme zmínili, v Evropě ani ve světě není přílišná obliba konzumace sladkovodních ryb. Ryby však najdeme na vánočním stole i u našich sousedů. V Rakousku si pochutnávají na rybách i drůbeži v rozmanitých úpravách, německá vánoční kuchyně obsahuje též ryby a také se podává tzv. konšelská mísa skládající se z kousků vepřové pečeně, husy, krůty, kachny, klobás a uzeného masa.

Naši slovenští sousedé mají v oblibě polévku kapustnici, někde se však konzumuje luštěninová polévka. Hlavním pokrmem je stejně jako u nás kapr s bramborovým salátem. Poláci si vychutnávají místo ryb na krocanovi a nesmí chybět ani typický polský boršč.

Víte, co je vánoční poleno?

Francouzi jsou vyhlášení svojí vynikající kuchyní, která se ještě znásobí na Vánoce. Na jejich vánočním stole tak najdeme ústřice, žabí stehýnka, nadívaného krocana s kaštanovou nádivkou či šneky. Nesmí chybět ani tzv. vánoční poleno, tedy čokoládový dezert ve tvaru polena.

Skandinávci si pochutnávají na huse či kachně, teplé šunce či pepřené tresce. V Dánsku naleznete na vánočním stole rýžový pudink, ve kterém je jedna mandle. Dalším chodem je pečený krocan nebo husa.

Pudink nebo marcipán to jsou tradiční pokrmy v Evropě

Tradiční britský vánoční pokrm vám nemusíme ani představovat, Britové, stejně jako Američané servírují krocana a typický vánoční švestkový flambovaný pudink s rumem či koňakem. Španělé jsou zvyklí na konzumaci marcipánu.

V Itálii si v posledních letech získávají oblibu těstoviny s mořskými plody, konzumují ale i krocana či rybu. Italové však nepečou vánoční cukroví. V Bulharsku jedí vepřové maso, čočku, rýži, fazole a zelí. Dělají též ze sladkého kynutého těsta pečivo, které se podobá kroužkům.

Maďarské Vánoce začínají upečením svatoštěpánského koláče, podává se rybí polévka a po ní smažená ryba s bramborovým salátem. V Litvě nesmí chybět prasečí hlava, v Řecku zase posvátný sladký chléb Christopsomo připomínající naši vánočku. Ten nechybí na žádném stole, má různý tvar a jednotlivé rodiny jej zdobí ornamenty připomínající profese členů rodiny.

Recepty na vánoční menu z celého světa naleznete na webové stránce www.tradicnirecepty.cz.


Další články



Poslat SMS