Registruj se zdarma pro adresář kontaktů Přihlásit přes mojeID
Rady, jak správně prostřít stůl  

Rady, jak správně prostřít stůl

9.3.2013 | 12:09
Facebook Twitter Google

Když se vysloví "prostřený stůl", snad každý si vybaví pocit domova, bezpečné a přátelské místo, kde někdo s láskou připravil dobré jídlo, aby podal příchozímu potravu jak pro tělo, tak i pro duši.

Udělat si takový malý svátek není těžké. Má-li prostřený stůl vyvolat příjemné pocity, asi by měla být uklizená celá místnost, to je samozřejmé. Velkým nešvarem, myslím, je to, když jsou na jídelním stole odloženy hromady věcí, které tam nepatří a ještě překážejí.

Jistě se stůl používá k řadě činností, ale na dobu jídla na něm má ležet jen to, co s ním souvisí. Odhrnout změť věcí a na vzniklé místečko položit talíř či nedejbože ještě nějaký provizorní obal s jídlem už doufám není u čtenářů Fidela ani myslitelné!

lidov_blanka_9_480_01

Krom svátečnějších dnů asi většina lidí prostírá pomocí praktického prostírání z různých materiálů – tady bych radila, abyste se na něj občas podívali kriticky a včas ho vyčistili nebo obměnili. Na řadě návštěv jsem už viděla, že domácí jeho omšelost až nevábnost vůbec nevnímají!

I v restauracích vidíme příbory umístěné na stole pohromadě v nějakém škopíku, což není moc pohodlné pro stolovníky a taky to působí hodně ležérně, bez zájmu.

stoly05_480_01

Stůl velmi prokoukne, když se na něj nakladou jen příbory v správném pořádku a obyčejné papírové ubrousky, stejné sklo, slánka, případně malá kytička nebo svícen na střed. Talíře proti sobě by měly zařezávat, ležet stejně daleko od sebe a vzdálenost od kraje stolu má taky být stejná. Pro příbory platí to samé. Skutečně pro denní stolování stačí tak málo, aby stůl vypadal úpravně a mnohem elegantněji.

Slavnostnější ráz dodá látkový ubrus se sladěnými ubrousky, které už se dávají nejčastěji také papírové, vícevrstvé. Sklenice na stůl připravíme každému nejméně dvě, na vodu/pivo a na víno, a to už kvůli dojmu. Sklo i příbory, pokud možno stejné, ještě vyleštíme, aby na nich nebyly zaschlé kapky nebo dokonce otisky prstů!

stoly05_480_02

Když dáváme-zakládáme i velký klubový talíř, na který se teprve kladou jídla s pokrmy, patří na něj další ubrousek – tzv. tlumivka. Máme-li nějaké malé talířky, využijeme je jako talířky na pečivo, opět s ubrouskem. Leží pak vedle vidličky, košíček s pečivem je někde na stole. Pečivo se podává už k předkrmu, případně polévce.

Nemusíme mít spoustu dekorací od nařaseného tylu po poházené okvětní lístky, aby stůl vypadal slavnostně. Spíše nezapomeňme na dostatek místa pro každého stolovníka a také dost místa na odsunutí židle, pokud hostíme větší počet lidí, než v domácnosit běžně pobývá.

Je-li stůl menší, ale zbývá místo vedle, pokusíme se ještě přidat nějaký servírovací pobočný stolek na dosah. Může být jakýkoli – přikrytí větším ubrusem ho ozdobí a dokonce na něj můžeme umístit dekoraci, která by na hlavním stole překážela, nádoby s nápoji, pečivo, další ubrousky a podobně.

Příjemně prostřený stůl je jako podaná ruka, přátelské gesto, že jste se na své spolustolovníky těšili a něco jste pro ně udělali, aby se jim u vás líbilo.


Další články



Poslat SMS