Registruj se zdarma pro adresář kontaktů Přihlásit přes mojeID
Sbíráme Éčka  

Sbíráme Éčka

25.12.2011 | 08:00
Facebook Twitter Google

„Éčka“, která denně konzumujeme v potravinách, jsou pěkně zákeřné potvůrky. Přidávají se kvůli barvě a nejhorší na tom je, že je vůbec necítíme. Jsou skoro všude a skrytě útočí na naše zdraví. Pojďme se podívat na ty „nejzajímavější“ z éček.

E 102 – Tartrazin (potravinářská žluť). Díky tomuto barvivu sice vypadají potraviny krásně, ale může způsobovat alergie, hyperaktivitu, rýmu nebo migrénu. Najdeme ho často v hořčici nebo prášku Tang citron.

E 104 – Chinolinová žluť a E 110 – Žluť SY. Odborníci mají podezření, že tato žlutá barviva mohou způsobovat kopřivku nebo jiné alergické reakce. SY se dokonce vyráběla z uhelného dehtu a i dnes prokazatelně obsahuje karcinogenní látky. Dříve byla obsažena například v tyčinkách DELI a Margot, pudincích, věnečcích dr. Oetkera nebo energetickém nápoji Big Shock!.

E 122 – Azorubin, E 124 – Ponceau 4R, E 129 – Červeň Allura AC. Tyto éčka patří mezi potravinářské červeně. Mohou být příčinou alergií, zhoršování astma, anebo dokonce nepříznivě podněcovat hyperaktivitu u dětí. Rovněž je můžeme najít v mnoha oblíbených výrobcích, které se na trhu běžně prodávají. Našly se například ve Fruit Drops, pudingu, šumivých tabletách, tyčince Milky Way Minute, ale i višňové Corny Linea nebo v červeném dortovém želé.

Syntetická barviva ale nejsou jen otázkou potravin. Běžně se přidávají například do léků, kde sice nemají žádný negativní vliv na účinné látky v léku, ale plní zde rozlišovací funkci. Ať tak nebo tak, pořád jsou to ta stejná barviva, která dlouhodobě mohou uškodit.

No a na závěr? Od poloviny roku 2010 platí nařízení, že na každém obalu výrobku obsahující tato éčka musí být zveřejněno varování: „Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Přestože nelze dokázat škodlivost nebo nebezpečnost éček, jako obyčejný laik a prostý člověk tohle stejně pochopím po svém…


Další články



Poslat SMS