Registruj se zdarma pro adresář kontaktů Přihlásit přes mojeID
Vyrobte si domácí sýr  

Vyrobte si domácí sýr

27.11.2012 | 10:13
Facebook Twitter Google

Vyrobit si vlastní sýr je jednoduší, než si možná myslíte. Stačí Vám k tomu kvalitní mléko a syřidlo. Dobrý sýr ale získáte i z obyčejného kefíru.

Nemusíte mít doma krávu ani ovci. Zajděte si do nejbližšího obchodu a kupte si pasterizované čerstvé mléko. A když už budete v obchodě, kupte si i bílý jogurt se živými kulturami.
a syřidlo.

Mléko zahřejete na teplotu 40°C a vmícháte dvě lžíce bílého jogurtu. Teď necháte zahřáté mléko dvě hodiny odpočívat v jogurtovači. Pokud tenhle přístroj ale nevlastníte, stejně dobře Vám poslouží peřiny, do kterých mléko zabalíte.

A teď přijde nejnáročnější krok. Čajovou lžičku syřidla smíchejte s půl deci převařené a vychlazené vody. Naředěné syřidlo pomalu vlijte do mléka, které neustále mícháte vařečkou. Mléko ještě minutu po dokončení této klíčové akce míchejte. A už v tomhle okamžiku budete vidět, jak se od sebe odděluje syrovátka a sýřenina.

Dopřejte svému budoucímu sýru ještě hodinu odpočinku a mezitím si nachystejte síto vyložené jemným plátnem (může být i stará utěrka).

To, co Vám z mléka vzniklo, přelijte do připraveného síta. Plátno i s jeho obsahem svažte do uzlíčku, který někam (šňůra na prádlo je ideální volba) na hodinu nebo dvě zavěsíte, aby vykapala přebytečná syrovátka.

Tramtadadá, máme hotovo! Vzniklý sýr stačí už jenom obalit v bylinkách a trošce soli a domácí delikatesa v podobě čerstvého sýra je na světě.

A pokud se Vám nechce shánět syřidlo, vyrobte si kefírový sýr. Stačí, když nalijete kefír do síta vyloženého plátnem, svážete do uzlíčku a opět někam zavěsíte. Po té, co kefír necháte 24 hodin vykapat, získáte příjemně nakyslý sýr, kterému sluší, když jej obalíte v nadrceném pepři.

Dobrou chuť :)


Další články



Poslat SMS