Jídlo jako lék aneb jak zůstat zdravý?!
30.12.2012 | 10:19Všetečné zimní období dorazilo také do našich zeměpisných šířek a s ním také přítomnost nachlazení a chřipek. Vyhněte se nastydnutí a zavelte virózám na ústup. Vyzkoušejte osvědčené rady a užijte si zimu se vším všudy.
Je libo zázvorový nebo cibulový čaj?
Pociťujete únavu a celkové oslabení organismu? Všeříkající pocit „něco na mne leze“ je alarmujícím termínem, kdy bychom měli začít s podáváním tekutého zázvoru. Nastrouhejme zázvor, zalijme vřící vodou a nechejme asi 5 minut louhovat. Po té přidáme citrón, lžičku medu a trochu skořice. Zázvor tělo báječně pročistí a zavelí prochladnutí na ústup.
Cibule je skvělým lékem proti kašli a dýchacím obtížím, nejlepší je odvar z cibule. Ptáte se, jak na to? Pokrájíme cibuli, zalejeme ji horkou vodou a necháme asi 10 minut vylouhovat. Nakonec dochuťíme citrónem a medem. Pravidelná konzumace nám zajistí klidnou noc a následující den bez kašle.
Jak na rýmu? Citrónem!
Ráno a večer si kápněme do nosních dírek trochu citrónové šťávy, brzy bude v nenávratnu.
Medová léčba s přídavkem aromatické skořice
S železnou pravidelností si naordinujme lžičku medu se skořicí. Právě tato kombinace zažene nachlazení a celkově nás posilní v boji proti dalším chorobám. Med rovněž vřele působí jako prevence proti rakovině střev a žaludku.
Silný kuřecí vývar vás postaví na nohy
Připravme si kuřecí polévku a jako bonus do ní přidejme cibuli, česnek, tymián nebo rozmarýn. Tělu tak připravíte antibakteriální zázrak, jež spláchne viry a jiné zárodky s sebou.
A jaké osvědčené způsoby používáte vy? Podělte se s námi, ať jsme letos všichni zdraví. Přejeme pevné zdraví a dobrou chuť :)
Další inspirace pro vaše vaření naleznete na webu TradičníRecepty.cz.